Четвер, 25.04.2024, 04:34

АСОЦІАЦІЯ ПЕДАГОГІВ ХРИСТИЯН ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Меню сайту
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
КЗШ №106
Мережа Євроклубів Кривого Рогу
Сайт Ради лідерів

Ви також можете розмістити посилання на наш сайт:

Зеленопільська НСЗШ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Грудень » 19 » ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ СЕЛО ЗЕЛЕНЕ ПОЛЕ КУРГАН МОГИЛА БАБА
00:04
ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ СЕЛО ЗЕЛЕНЕ ПОЛЕ КУРГАН МОГИЛА БАБА
Наш туристичний маршрут пролягає по Кизикерманському чумацькому шляху повз село Зелене Поле до «Могили Баба». Сьогодні наш маршрут обслуговується школою за двосторонньою угодою між Криворізьким бюро подорожей та екскурсій та за особистими зв’язками. Кожного року ми приймаємо по декілька сімей з Німеччини та іноді допомагаємо обслуговувати інші іноземні делегації (в основному з Канади іноді з США), що приїздять через Запорізьке бюро подорожей та екскурсій та в останні роки намічається тенденція до збільшення зацікавленості жителів міста Кривого Рогу та навколишніх сіл (на сьогодні проведено 4 екскурсії з яких 1 мала основну мету як популяризація маршруту через бібліотекарів загальноосвітніх шкіл Криворізького району. Перші наші екскурсії почалися 5 років назад та мали ряд цікавих наслідків: - Зібрані матеріали надали нам можливість стати переможцями всеукраїнської акції «Громадянин-2008» та «Громадянин 2010»; - Ми маємо змогу обслуговувати маршрут для іноземців, бувших жителів села та їх нащадків з Германії, Канади та США; - Маємо змогу приймати іноземних гостей в будинку, що люб’язно надав бувший житель села нині громадянин Германії; - З’явилися плідні зв’язки з Краєзнавчим музеєм м. Кривого Рогу його науковими співробітниками та краєзнавцями міста; - Результати роботи вразили лауреата Шевченківської премії Григорія Джамайловича Гусейнова, який включив нашу роботу в 6 том краєзнавчої збірки «На землі на рідній»; - Розпочато зйомки телевізійного краєзнавчого проекту муніципального телевізійного каналу м. Кривий Ріг «Близькі подорожі» (знято 3 передачі, планується 4 як мінімум); - Результати роботи озвучувалися на Криворізькому муніципальному радіо в краєзнавчому проекті; - Робота, за нашими матеріалами, написана Тернівським центром туризму м.Кривого Рогу, зайняла 1-ше місце в обласному краєзнавчому конкурсі історія міст і сіл. Але це мабуть не головне. Головним є те, що близько 20 відсотків дітей, які займалися в гуртках та приймали участь в формуванні маршруту продовжили навчання за історичним профілем.
СЕЛО ЗЕЛЕНЕ ПОЛЕ Серед багатьох населених пунктів, що оточують місто Кривий Ріг село Зелене Поле вирізняється своїм походженням. Село засноване німцями колоністами в 1873 році. Недалеко від села височіє курган «Могила Баба» повз який в свій час проходило 2 чумацьких шляхи «Кизикерманський» та «Зєднувальний».
Розташування кургану та проходження чумацьких шляхів. Курган знаходиться на території Орджонікідзенської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області. Розташований в 2,5 км на схід від села Орджонікідзе та в 5 км на північ від села Зелене Поле. В народі цей курган досить давно зветься як «Могила Баба», або «Бабина Могила» цілком ймовірно що Д.І. Яворницький при збиранні кам`яних скульптур забрав одну і з цього кургану, хоча офіційних даних про це не існує, є лише документальні свідчення про те, що Яворницький особисто їхав повз цей курган, описуючи проходження «з`єднувального» шляху, який проходив з Кодака до Інгульської паланки війська запорізького повз селище Веселі Терни та селище Кривий Ріг.
Переглядів: 2347 | Додав: директор | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: